Önkéntes tartalékosok is indulhattak a honvédség mezei futóbajnokságán

Az év egyik legnagyobb honvédségi sporteseményét rendezte meg április 12-én, csütörtökön az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a szandaszőlősi sportrepülőtéren: a Magyar Honvédség-szintű mezei futóbajnokságot. E verseny volt a 2012. évi katonai összetett sportbajnokság (futás, katonai lövész-, járőr- és háromtusa-bajnokság) nyitórendezvénye, amelyen most első alkalommal – versenyen kívül – nyugállományú katonák, önkéntes tartalékosok is indulhattak. A vándorserleget a Ludovika Zászlóalj csapata vitte haza, második helyen az MH 54. Veszprém Radar Ezred végzett, a bronzérmes pedig az MH 25. Klapka György Lövészdandár lett. A versenyt megtekintette Szabó László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar kiképzési csoportfőnöke is.

Huszonkilenc alakulat 527 sportolója állt rajthoz a szolnoki sportreptéren a Magyar Honvédség 2012. évi mezei futóbajnokságán. A versenyzőket a házigazdák nevében Nagy János ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese köszöntötte, majd egy rövid bemelegítés után elindították a mezőnyt. A férfiak három, a nők két korcsoportban versenyeztek: 3000, 6000 és 4x1000 méteres távon – egyéniben és csapatban.

Az aktív katonák mezőnyében a legidősebb versenyző Varga Béla okleveles mérnök alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem repülés-légvédelmi tanszékének docense volt. A „rangidős” sportoló a honvedelem.hu-nak elmondta: több mint harminc éve vesz részt rendszeresen katonai sportversenyeken, országos döntőbe először 1981-ben, a hadsereg sífutóbajnokságán jutott. Azóta szinte valamennyi katonai sportágat kipróbálta, sokszoros hadseregbajnok, háromtusában évekig a katona-válogatott tagja volt. Még most is rendszeresen fut, hetente úgy 80-90 kilométert szokott „lezavarni”. Szívesen indul utcai futóversenyeken is, legutóbb Kecskeméten, a Vásárhelyi félmaratonon vett részt. Szolnokon most egyéniben, a 40 év felettiek korcsoportjában bizonyított: 3000 méteres „bakancsos” futásban ötödikként ért célba.

Megtaláltuk a bajnokság legidősebb résztvevőjét is: Vakhal György nyugállományú őrnagy, a szentesi műszaki ezred egykori sporttisztje 57 éves elmúlt: most az önkéntes tartalékosok mezőnyében, versenyen kívül indult a 6000 méteres távon. Mint mondta, élete a sport, eddig nyolc Iron Man-versenyen vett részt, márciusban pedig korosztályában 19 óra 14 perces eredménnyel megnyerte a négynapos Balaton Szupermaratont. A második helyezettre 18 percet, a harmadikra pedig 2,5 órát „vert rá”.

A mostani szolnoki versenyt családi futónapnak tekinti, hiszen főtörzsőrmester fia, Norbi is rajthoz állt. A 33 éves fiatalember az MH Összhaderőnemi Parancsnokság híradófőnökségén teljesít szolgálatot. Legközelebb május végén versenyeznek majd együtt az orfűi dupla Iron Man-bajnokságon, ahol 7600 métert fognak úszni, 360 kilométert kerékpározni és 84 kilométert futni.

Dr. Eleki Zoltán alezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség kiemelt testnevelő főtisztje elismeréssel szólt a bajnokság színvonaláról, külön megköszönve Molnár Imre őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis sporttisztje és segítői munkáját. A verseny ellenőre elmondta: a tavalyi jó tapasztalatok alapján döntöttek úgy, hogy idén is itt rendezik meg a bajnokságot, hiszen a vendéglátóiktól itt minden segítséget megkapnak, s a helyszín is ideális: 3000 méteres kört sok helyen nem lehet kitűzni.

Eleki alezredes fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Magyar Honvédség sportbajnokságainak szabályrendszerében jelentős változások történtek − ezek részét képezik a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség új kiképzési rendszer kialakítását célzó törekvéseinek. Ennek keretében például az idei mezei futóbajnokságon a női versenyzők már két korcsoportban indulhattak, a férfiaknál pedig bevezették a 40 év felettiek kategóriáját. Ugyancsak az új szabályok alapján rendezik majd meg a Magyar Honvédség lőbajnokságát májusban Simontornyán is.

Fotó: Mezei László zászlós és a szerző felvételei 

Hozzászólások

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

La otra novedad de este año

La otra novedad de este año Replicas Relojes es la versión bicolor en rojo oro 18 k y acero inoxidable. Este reloj está Rolex Replica montado sobre una correa de cuero marrón. Los deportes bicolor Aqua Terra day-Date una esfera gris vienen con Tag heuer carrera agujas y el índice en oro rojo blanco de 18 quilates cubiertos de Superluminova.

Névtelen képe
Bezárás