Sarok fájdalom: Tippek a megelőzéséhez, kezeléséhez

A sarok fájdalom leggyakoribb oka a Plantar fascitis, ami a plantaris fascia gyulladásos betegsége.

Mi is az a plantaris fascia?

A plantaris fascia egy olyan nagyon erős kötőszövetes lemez, amely összeköti a sarokcsont talpi részét az ujjakkal, ugyanakkor nagy szerepe van a lábfej hosszanti boltozat megtartásában.

Kiknél alakul(hat) ki sarok fájdalom?

Ez a sportsérülés elsősorban a futók között nagyon gyakori: több millió szabadidő- illetve élsportoló szenved ettől élete során legalább egyszer. Mindkét nem képviselői esetében hasonló az előfordulási arány. Aligha meglepő a nagy sérülésszám, ha belegondolunk, hogy a sarokcsontnak és a plantaris fasciának, együttesen a testsúly háromszorosának megfelelő erőt kell elviselnie minden földet éréskor.

Mikor fájdul meg?

Fájdalmat akkor érzünk, ha ez a kötőszövetes lemez a futás, vagy gyaloglás során jelen lévő elégtelen külső (nem megfelelő futóstílus, elhasznált futócipő) hatások miatt begyullad. A plantaris fascia hosszantartó gyulladása következtében a kötőszövetes lemez előbb a sarokcsonthoz tapad, majd ott megvastagszik, és akár elcsontosodhat, vagy legrosszabb esetben el is szakadhat.
 

Mitől kezd el fájni valójában?

A kiváltó tényezők között biomechanikai okok dominálnak a rossz futócipő használat és a rossz futótechnika mellett. A lapos talp, a magas boltozatú láb, a rugalmatlan vagy sérült Achilles ín mindegyike rizikófaktorként szerepel a plantaris fascia nagyobb feszülése miatt. Ne feledkezzünk meg a libikóka elvről, miszerint a Plantaris fascia és az Achilles ín egy libikókát alkot, aminek a feltámaszkodási pontja a sarokcsont. A libikóka érzékeny egyensúlya a gyengébbik oldalon sérül. Ezt még ronthatja a túlsúly, ami főleg hölgyeknél veszélyes, akik szülés utáni túlsúlyuktól akarnak megszabadulni futással. Természetesen más faktorok is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, ilyen lehet a láb túlzott pronációja (befelé fordulás), a fokozatosságot nem követő heti kilométerszám ugrásszerű növelése, a sok gyorsító edzés és a futópálya borításának változása. Az út ugyanazon oldalán történő futás a láb pronációjának növekedése miatt számítható okozati tényezőnek. Nem szabad elfelejtkezni a hölgyek esetében a magas sarkú cipő egész napos viselése után a lapos futócipő okozta változásról.

Mit tegyünk, ha jelentkeznek a sarok fájdalom első tünetei?

Pihentesd!

Futás és hosszabb gyaloglás helyett inkább próbáld meg keresztedzésekkel szinten tartani magad. A kerékpározás, az úszás, a jóga és a konditermi edzések kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy a futás nélkülözése ellenére is fittek maradjunk.

Jegeld!

Fagyasztott borsót, jégpoharat, jégkocka tasakot, jégakkut, vagy csak szimplán egy sportital flakonba töltött víz lefagyasztásával nyert jeget használj a gyulladt rész kezelésére. Naponta ötször, alkalmanként 15-20 percig jegeld a lábadat.

Nyújtsál!

A folyamatos nyújtást (stretching) rugalmasan és fiatalon tartja az izmokat, szalagokat és ezzel elkerülhető a túlterheléses sérülések nagy része. Azonban ha jelentkeztek már az első tünetek, akkor pedig naponta többször, legalább tízszer, 30-60 másodpercig érdemes nyújtani a vádlit. Két módszer ajánlott. A jól ismert törzshajlítás mellett kitűnő lehetőség az, ha két tenyerünket a falhoz tesszük, az egyik lábunkat hátra nyújtjuk úgy, hogy a sarkunk érintse a talajt. Dőljünk előre, nyújtott lábbal!

Hordjál (jó) cipőt!

Ha fáj a sarkad, mindig legyen cipő a lábadon. Ne járjál mezítláb, még akkor sem, ha nyár van, és otthon tartózkodsz!

Emellett fontos ügyelned arra, hogy tökéletes lábbelit hordjál. Nem feltétlenül a legdrágább és legdivatosabb – sarokfájdalom elkerülése szempontjából, illetve annak megléte esetén – a legjobb. Fontos, hogy az a lábbeli, amit hordunk, legyen merev; csak ott hajoljon, ahol a lábunk is: a lábujjaknál. Emiatt teszteljük le a cipőnket! Először helyezzük el úgy, hogy a talpa nézzen felfelé. Ezt követően fogjuk meg a sarkánál és az orránál, és kezdjük el óvatosan összenyomni. Ha középen jelentősen meghajlik, akkor dobjuk el a cipőnket! Lehet, hogy épp emiatt sérültünk le.

Mi van, ha nem múlik?

Ha a sérülésed nem múlik el két héten belül, akkor feltétlenül érdemes felkeresni egy sikeres sportorvost. Eleinte gyógyszerekkel történő gyulladáscsökkentő kezelés, jegelés, éjszakai borogatás-dunsztolás, majd ha ez nem használ, akkor speciális talpbetét, cast boot, szteroid injekció tanácsolt, és ha végképp nem akar elmúlni, akkorra javasolt a műtét.

Ne feledd, hogy fokozatos edzésmunkával és jó futócipők használatával mindez megelőzhető!
 

Hozzászólások

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

La otra novedad de este año

La otra novedad de este año Replicas Relojes es la versión bicolor en rojo oro 18 k y acero inoxidable. Este reloj está Rolex Replica montado sobre una correa de cuero marrón. Los deportes bicolor Aqua Terra day-Date una esfera gris vienen con Tag heuer carrera agujas y el índice en oro rojo blanco de 18 quilates cubiertos de Superluminova.

Névtelen képe
Bezárás