Sarok fájdalom: Tippek a megelőzéséhez, kezeléséhez

A sarok fájdalom leggyakoribb oka a Plantar fascitis, ami a plantaris fascia gyulladásos betegsége.

Mi is az a plantaris fascia?

A plantaris fascia egy olyan nagyon erős kötőszövetes lemez, amely összeköti a sarokcsont talpi részét az ujjakkal, ugyanakkor nagy szerepe van a lábfej hosszanti boltozat megtartásában.

Kiknél alakul(hat) ki sarok fájdalom?

Ez a sportsérülés elsősorban a futók között nagyon gyakori: több millió szabadidő- illetve élsportoló szenved ettől élete során legalább egyszer. Mindkét nem képviselői esetében hasonló az előfordulási arány. Aligha meglepő a nagy sérülésszám, ha belegondolunk, hogy a sarokcsontnak és a plantaris fasciának, együttesen a testsúly háromszorosának megfelelő erőt kell elviselnie minden földet éréskor.

Mikor fájdul meg?

Fájdalmat akkor érzünk, ha ez a kötőszövetes lemez a futás, vagy gyaloglás során jelen lévő elégtelen külső (nem megfelelő futóstílus, elhasznált futócipő) hatások miatt begyullad. A plantaris fascia hosszantartó gyulladása következtében a kötőszövetes lemez előbb a sarokcsonthoz tapad, majd ott megvastagszik, és akár elcsontosodhat, vagy legrosszabb esetben el is szakadhat.
 

Mitől kezd el fájni valójában?

A kiváltó tényezők között biomechanikai okok dominálnak a rossz futócipő használat és a rossz futótechnika mellett. A lapos talp, a magas boltozatú láb, a rugalmatlan vagy sérült Achilles ín mindegyike rizikófaktorként szerepel a plantaris fascia nagyobb feszülése miatt. Ne feledkezzünk meg a libikóka elvről, miszerint a Plantaris fascia és az Achilles ín egy libikókát alkot, aminek a feltámaszkodási pontja a sarokcsont. A libikóka érzékeny egyensúlya a gyengébbik oldalon sérül. Ezt még ronthatja a túlsúly, ami főleg hölgyeknél veszélyes, akik szülés utáni túlsúlyuktól akarnak megszabadulni futással. Természetesen más faktorok is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, ilyen lehet a láb túlzott pronációja (befelé fordulás), a fokozatosságot nem követő heti kilométerszám ugrásszerű növelése, a sok gyorsító edzés és a futópálya borításának változása. Az út ugyanazon oldalán történő futás a láb pronációjának növekedése miatt számítható okozati tényezőnek. Nem szabad elfelejtkezni a hölgyek esetében a magas sarkú cipő egész napos viselése után a lapos futócipő okozta változásról.

Mit tegyünk, ha jelentkeznek a sarok fájdalom első tünetei?

Pihentesd!

Futás és hosszabb gyaloglás helyett inkább próbáld meg keresztedzésekkel szinten tartani magad. A kerékpározás, az úszás, a jóga és a konditermi edzések kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy a futás nélkülözése ellenére is fittek maradjunk.

Jegeld!

Fagyasztott borsót, jégpoharat, jégkocka tasakot, jégakkut, vagy csak szimplán egy sportital flakonba töltött víz lefagyasztásával nyert jeget használj a gyulladt rész kezelésére. Naponta ötször, alkalmanként 15-20 percig jegeld a lábadat.

Nyújtsál!

A folyamatos nyújtást (stretching) rugalmasan és fiatalon tartja az izmokat, szalagokat és ezzel elkerülhető a túlterheléses sérülések nagy része. Azonban ha jelentkeztek már az első tünetek, akkor pedig naponta többször, legalább tízszer, 30-60 másodpercig érdemes nyújtani a vádlit. Két módszer ajánlott. A jól ismert törzshajlítás mellett kitűnő lehetőség az, ha két tenyerünket a falhoz tesszük, az egyik lábunkat hátra nyújtjuk úgy, hogy a sarkunk érintse a talajt. Dőljünk előre, nyújtott lábbal!

Hordjál (jó) cipőt!

Ha fáj a sarkad, mindig legyen cipő a lábadon. Ne járjál mezítláb, még akkor sem, ha nyár van, és otthon tartózkodsz!

Emellett fontos ügyelned arra, hogy tökéletes lábbelit hordjál. Nem feltétlenül a legdrágább és legdivatosabb – sarokfájdalom elkerülése szempontjából, illetve annak megléte esetén – a legjobb. Fontos, hogy az a lábbeli, amit hordunk, legyen merev; csak ott hajoljon, ahol a lábunk is: a lábujjaknál. Emiatt teszteljük le a cipőnket! Először helyezzük el úgy, hogy a talpa nézzen felfelé. Ezt követően fogjuk meg a sarkánál és az orránál, és kezdjük el óvatosan összenyomni. Ha középen jelentősen meghajlik, akkor dobjuk el a cipőnket! Lehet, hogy épp emiatt sérültünk le.

Mi van, ha nem múlik?

Ha a sérülésed nem múlik el két héten belül, akkor feltétlenül érdemes felkeresni egy sikeres sportorvost. Eleinte gyógyszerekkel történő gyulladáscsökkentő kezelés, jegelés, éjszakai borogatás-dunsztolás, majd ha ez nem használ, akkor speciális talpbetét, cast boot, szteroid injekció tanácsolt, és ha végképp nem akar elmúlni, akkorra javasolt a műtét.

Ne feledd, hogy fokozatos edzésmunkával és jó futócipők használatával mindez megelőzhető!
 

Hozzászólások

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Walking on the way home, Nike

Walking on the way home, Nike Air Jordan, suddenly a scenery touched, Ralph Outlet, stopped to savor, MCM Outlet Online, to put a camera gesture, Polo Outlet Online, to leave a shallow spring, Gucci Shoes UK, of negatives here, Michael Kors Outlet, deep in her heart extended spring scenery, Marc Jacobs Bags Outlet, etc, returned home, Canada Goose Jackets, using bamboo memo box, Ralph Lauren Outlet, to do with pen, Michael Kors USA, and ink painting, North Jackets Outlet Online, the intention to write, a sweet words, Beats By Dre, do a recall album, wait until old age, Coach Black Friday, come to appreciate slowly, North Clearace Outlet Online, walked with light, Burberry Bags Outlet, footsteps walked on, the King, Monster Headphones Outlet, or the original scene, Longchamp Pairs, people are still Ralph Lauren Outlet Online the original person, Prada Outlet Online, just change a mood, Michael Kors Outlet Online, all plain people, Cheap Oakley Sunglaases, things, Coach Factory Shop, and it was better together.
Handbags Outlet Cyber Monday, http://www.superbagsmarket.com/Louis Vuitton Outlet Cyber MondayHermes Outlet Cyber MondayPrada Outlet Black FridayChanel Outlet Cyber MondayGucci Outlet Cyber MondayBurberry Outlet Black FridayCeline Outlet Black FridayBalenciaga Outlet Black FridayChristian Bior Outlet Cyber MondayChloe Outlet Cyber MondayBvlgari Outlet Cyber MondayBally Outlet Black Fridaycoach Outlet Black FridayMichael Kors Outlet Cyber MondayMCM Backpack Outlet Cyber MondayFendi Outlet Cyber MondayMulberry Outlet Black FridayMarc Jacobs Outlet Black FridayMiu Miu Outlet Cyber MondayYsl Outlet Cyber MondayTory Burch Outlet Cyber MondayGivenchy Outlet Cyber MondayFerragamo Outlet Cyber MondayLancel Outlet Cyber MondayLoewe Bags Outlet Cyber MondayTods Outlet Cyber MondayPaul Smith Outlet Cyber MondayD&G Bags Outlet Cyber MondayAlexander Wang Outlet Cyber MondayBottega Veneta Outlet Cyber Monday

polo outlet képe

La otra novedad de este año

La otra novedad de este año Replicas Relojes es la versión bicolor en rojo oro 18 k y acero inoxidable. Este reloj está Rolex Replica montado sobre una correa de cuero marrón. Los deportes bicolor Aqua Terra day-Date una esfera gris vienen con Tag heuer carrera agujas y el índice en oro rojo blanco de 18 quilates cubiertos de Superluminova.

Névtelen képe
Bezárás